BEERCAN CHICKEN

Gepubliceerd op 17 juli 2024 om 16:23

 

  • Neem een fris blikje bier. Bij voorkeur een Belgisch meesterwerk zoals Jupiler of Stella, iets dat je smaakpapillen doet zingen als een operazangeres.
  • Open het blikje met een sierlijke beweging, alsof je een fles champagne ontkurkt, en drink het uit, ad fundum.  Dit is een essentieel onderdeel van het ritueel.
  • Vul het inmiddels lege blikje met kippenbouillon.  Dit is de toverdrank die je kip zal transformeren tot een sappig wonder.
  • Neem nu een authentieke  Vlaamse kip, een dame met voluptueuze borsten en stevige billen. Kruid haar royaal, alsof ze naar een specerijenbal gaat. Denk aan zout, peper, paprika, knoflookpoeder en misschien een vleugje tijm voor dat extra beetje magie.
  • Zet de gekruide kip voorzichtig op het blikje, alsof het een  troon is . Zorg dat ze stevig zit, want de BBQ is haar podium en zij is de ster van de show.
  • Plaats het geheel met koninklijke precisie op de BBQ en laat de magie een uur lang zijn werk doen. Terwijl de kippenbouillon begint te stomen, wordt de kip van binnenuit heerlijk mals en sappig, terwijl de buitenkant verandert in een krokante gouden korst.
  • Versnijd de kip met het flair van een topchef en serveer .

    Nou, das dus een beercan chicken, een der koninginnestukken op elke rechtgeaarde BBQ.
    Normaal wordt het met bier gedaan, maar niet iedereen lust dat of verdraagt alcohol, vandaar de het recept wat aangepast is

Makkelijk niet? 
Alleen is er 1 maar....
Zo’n wiebelig blikje met daarop die trotse kip is net zo stabiel als een dronken flamingo op een éénwieler. Je kijkt ernaar en boem, daar gaat ze! Met al dat water in het blikje dooft je BBQ sneller dan je 'Oeps!' kunt zeggen.

Maar Zweef, briljant als die is, had daar een oplossing voor. Hij vond een charmant, ietwat ondeugend  houdertje waarin je de kip als een acrobaat perfect stabiel kunt plaatsen.  En voilá! Zijn fonkelnieuwe gas BBQ is nu officieel 100 euro duurder.

Voor de oplettende kijkers: ja, kippen doen het dus ook. Geen acrobatische toeren, gewoon de de cowgirl houding, een van de  posities uit het Kamasutra-handboek.  Gemakkelijk voor de haan, die laat de kip al het werk doen. En het ging er best heet aan toe.

Dus, voor degenen die het nog niet door hadden: het was weer een epische Kamanido bij Zweef. Alle klassieke ingrediënten waren aanwezig: tompouces zo lekker dat ze je smaakpapillen doen dansen, echte Hollandse maatjes om je vingers bij af te likken. En dan, met een spectaculair tromgeroffel van Peter, kwam de BBQ tot leven, alles weggespoeld met de nodige liters Cava.

En als klap op de vuurpijl: de legendarische ballen van Ruud. 

Het was dus weer een dag vol gesprekken, met, zoals ze zeggen , een lach en een traan. 

Kortom, het was weer een grandioos succes!

PS. Hes was er ook bij, maar die heeft de foto genomen, dus ja.....