Kussen

Gepubliceerd op 17 februari 2025 om 02:46

Lachen is gezond, dat is geweten. Is goed voor je geest én het bespaart je een hoop lijfelijke ongemakken. Tenminste toch als je niet van het lachen van je stoel lazert.
Maar nu lees ik dat niet alleen lachen gezond is, maar ook kussen. Jawel, kussen!! En blijkbaar doen we dat ook véél te weinig. Andréa Demirjia heeft er een boek over geschreven. Een boek vol weetjes en een hoop gezondheidsredenen. Tijd dus voor een nationale inhaalbeweging, of zoals onze gekende viroloog Van Ranst het schertsend  zou zeggen: “Kus elkaar nu, want straks mag het niet meer zonder mondmasker!”

No, ik heb het nog geweten dat je bij elke zoen moest afvragen of het geen doodzonde was. Zeker als je er wat fantasie in stopte. Maar wat toen zondig was, noemen ze nu gezond. Die zonde smaakt ineens veel beter, nietwaar? En waarom? Het heeft weer eens met endorfine te maken. Dat zijn van die geluksstofjes die je hersenen aanmaken. Een soort ingebouwde morfine, maar dan zonder bijsluiter en nevenwerkingen. Gratis én legaal! Dus, als ze in Noord Holland nog eens zonder Diclofenac Retard zitten, een langdurige zoensessie doet wonderen en is nog prettig ook. 

Dus eigenlijk… “Kusje geven en… gedáááán!” hadden we dat maar eerder geweten. Hoewel, als ik erover nadenk: mond-op-mondbeademing, dat is toch ook een levensreddende zoen? Zelfs in Hollywood weten ze dat. Kijk maar naar die romantische films! Zodra ze elkaar beginnen leeg te slurpen, vallen hun ogen dicht en krijgen ze dat zalige “Oh-la-la”-gezicht. Dat is gewoon die morfine die meteen inslaat. Je kunt er zo een verdoving op besparen!

En alsof dat nog niet genoeg is: zoenen blijkt ook goed tegen tandbederf. Wie grondig zoent, schraapt het tandplak meteen weg en haalt het laatste stukje kotelet van tussen de kiezen. Tandhygiëne met een romantisch randje! Daar kan geen dure tandarts tegenop. En daarenboven verbruik je tijdens het zoenen ook nog eens 6,4 calorieën per minuut. Kus je slank! Maar let op: van die flauwe luchtkusjes tellen niet mee, hè. Nee, nee, het moeten echte, adembenemende zoenen zijn, waarbij de muren van de slaapkamer beginnen te zweten. Dan pas ga je vermageren.

Had ik deze informatie maar wat eerder gehad, zeg. Want vanaf een zekere leeftijd blijft er niet veel over dat nog gezond én plezant is. Eten, drinken, roken, zelfs simpel joggen  wordt plots verdacht. Maar kussen? Dat kan en mag nog!
Want van alles wat die hormoontherapie je heeft afgepakt – spierkracht, geheugen, humeur en het heilige vuur – blijft er toch één iets fier overeind: kussen! Daar heeft dat chemische brouwsel geen weerwerk tegen. En zolang Mevr Willy het niet beu wordt, kan ik daar mijn hart nog aan ophalen. En, indien nodig, krijg ik van de dokter nog wel een voorschrift met:
“Drie keer lachen op de nuchtere maag, vier stevige zoenen voor het avondeten, en ’s avonds afsluiten met een flinke knuffel en een sabbelzoen.”

En hopla, weg met de valium!

Allemaal zoenen dus, tot de lippen versleten zijn! Want ja, we mogen niet vergeten dat zoenen ook nog met een béétje romantiek te maken heeft. Met liefde, verlangen en het raadselachtige mysterie dat eromheen hangt. We zoenen niet zomaar de eerste de beste, tenzij het carnaval is, natuurlijk. Zelfs die Duitse kater vroeg zich ooit af:
“Warum küssen sich die Menschen?”

Waarom? Omdat het gezond is, lieve mensen. Zeg dat Mr Willy het gezegd heeft!

En voor hen die hoognodig hun culturele bagage wat moeten aanvullen :
Die Duitse kater waar Mr Willy naar verwijst, is  Murr, de fictieve kat uit Lebensansichten des Katers Murr (oftewel De levensbeschouwing van kater Murr), een satirische roman van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffmann (1776-1822).

Kater Murr is een hoogst eigenzinnige en belezen kat die zijn memoires schrijft en filosofeert over het leven, de kunst en de mensheid. Hij is intelligent, maar ook heerlijk arrogant, en bekijkt de wereld met een mengeling van verwondering en ironie—precies zoals een kat dat zou doen.

Dat hij zich afvraagt waarom mensen zich kussen, past perfect bij zijn karakter: een nuchtere, intellectuele kater die de gekke gewoonten van mensen probeert te doorgronden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.